Skischoenen aanpassen

Hoewel je het misschien niet zou verwachten kan er veel aangepast worden aan bestaande skischoen. Bij de analyse zal de bootfitter jouw voeten bekijken, en de pijnpunten en problemen die je hebt met je skischoenen bespreken. Hierna wordt er gekeken in hoeverre je voet goed in de buitenschaal van je skischoen past. Dit gebeurd door de binnenschoen (liner) uit de buitenschoen te halen. Hierdoor worden de eventuele pijnpunten zichtbaar, maar ook wordt duidelijk of de skischoen wellicht te ruim is. Vervolgens wordt bepaald welke aanpassingen gedaan kunnen worden. Pijnloos skiën is echt mogelijk!

Naast aanpassingen aan de buitenschoen kan ook de binnenschoen aangepast worden aan de voet. Wordt de enkel goed genoeg gefixeerd? Is er te veel of te weinig ruimte bij de tenen? In enkele gevallen is een geheel nieuwe binnenschoen misschien ook een oplossing.

Enkele aanpassingen die gedaan kunnen worden zijn

  • Stretchen (uitrekken) van de buitenschoen op bepaalde punten. Bij de stretching methode wordt de skischoen opgewarmd en vervolgens met specialistisch gereedschap opgerekt. Op deze wijze kan de buitenschoen op de pijnpunten tot enkele millimeters worden vergroot.
  • Grinden (schuren) van de buitenschoen op bepaalde punten. De schuurmethode wordt voornamelijk op raceschoenen toegepast. Raceschoenen zijn gemaakt van dikker materiaal. Het levert dan ook geen problemen op als er een klein deel van dit materiaal is weg geschuurd.
  • Padding van de binnenschoen. Hierbij wordt het model van de binnenschoen aangepast door middel van pads (stukjes schuim en neopreen).