Pijn in skischoenen

Zere voeten tijdens het skiën
Er komen op veel verschillende punten pijn voor in skischoenen. De meeste pijnpunten kunnen verholpen worden door een bootfitter. Hieronder hebben we een aantal herkenbare pijnpunten op een rijtje gezet met een aantal mogelijke oorzaken. Let op: de oorzaak van de pijn is niet altijd hetzelfde, er kunnen bijvoorbeeld wel 3 verschillende redenen zijn voor pijn aan de scheenbenen. De bootfitter zal na de uitgebreide analyse één van de vele (mogelijke) oplossingen adviseren. In veel gevallen kunnen de aanpassingen direct gedaan worden.

De meest voorkomende pijnpunten in skischoenen

Pijn en pijnpunten in skischoenen en tijdens het skiën

 1. Kuiten
  Door de onwennige positie van de voet kan tijdens de eerste dag van de wintersport pijn in de kuiten ontstaan. Houdt de pijn aan dan kunnen er andere problemen zijn, zoals bijvoorbeeld een te stijve schoen.
 2. Scheenbenen
  Vaak is de constructie van de skischoen verantwoordelijk voor pijn in de scheenbenen. De flex van de schoen is te stijf of te slap. Ook kan het zij dat de tong van de schoen te hard of te zacht is.
 3. Hiel
  De ruimte tussen de binnenschoen en achillespees kan te groot zijn. Hierdoor kan de hiel gaan bewegen en kunnen er blaren ontstaan.
 4. Enkel
  Een vergroot enkelbot kan behoorlijk veel pijn veroorzaken, maar ook een “normaal” enkelbot, dat niet in de speciaal gecreëerde ruimte van de binnenschoen valt, kan veel last veroorzaken.
 5. Wreef
  Pijn op de wreef komt met name voor bij mensen met een hoge boog onder de voet. Een te dikke tong of een buckle die net verkeerd zit en op de voet drukt, kan de pijn veroorzaken.
 6. Zijkant en onderkant voet
  Problemen aan de zijkant van de voet zijn vaak het gevolg van een zogenaamde “zesde teen”. Dit is een zeer gevoelige knobbel die meestal aan de buitenkant van de voet zit, net onder de kleine teen. Pijn-en drukpunten onder de voet komen ook regelmatig voor. Deze pijn kan veroorzaakt worden door vele redenen, een grondige analyse is hier van groot belang.
 7. Tenen
  Zere tenen en in het bijzonder de zogenaamde Black Toe kunnen op verschillende manieren ontstaan. De skischoen is te klein of de schoen heeft wel de goede maat, maar de ruimte voor de tenen is te klein. Het klinkt vreemd, maar het kan ook zijn dat de skischoen te groot is, waardoor de tenen moeten klauwen om de voet op zijn plaats te houden.

Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies.