Skischoenen

schoenenDe skischoen is één van de belangrijkste onderdelen van je ski-uitrusting. Misschien nog wel belangrijker dan de ski zelf. Skischoenen zorgen ervoor dat de bewegingen en krachten overgebracht worden op de ski. De gevolgen van zere voeten, een skischoen die niet lekker zit of te ruim is, kunnen behoorlijk groot zijn. Naast dat het onprettig voelt kan ook je skitechniek eronder leiden. Een goed passende schoen zorgt ervoor dat je je ski’s beter onder controle kunt houden en goed kunt sturen en draaien.

Welke skischoen?

Er is tegenwoordig een enorme keuze aan skischoenen. Het is belangrijk dat je een skischoen koopt die bij jouw skistijl past. Ben je beginner of gevorderd? Houd je van racen of doe je liever rustig aan? In grote lijnen zijn er: comfort skischoenen, sport-, race-, freeride-, freestyleskischoenen en van alle bovengenoemde soort is er dan ook vaak nog een damesmodel. In een goede wintersportspeciaalzaak kunnen ze je advies geven over het soort schoen dat bij jouw past. Maar wees ook eerlijk over je niveau en skistijl, alleen dan kan de verkoper jouw een goed advies geven. Uiteraard kun je ook contact opnemen met bootsolutions voor een onafhankelijk skischoenadvies.

“…een skischoen zit nooit zo comfortabel als een sportschoen of een pantoffel…”

Zoals eerder genoemd zijn de skischoenen zo’n beetje het belangrijkste onderdeel van je ski-uitrusting. Neem de tijd als je skischoenen gaat kopen en pas meerdere modellen, zodat je kunt vergelijken.

Enkele veel voorkomende fouten bij de aanschaf van skischoenen zijn

  • Te groot
    Een skischoen hoort goed aan te sluiten. Voor een goede pasvorm pas je de zogenaamde “Shell Fit” methode toe. Haal de binnenschoen uit de buitenschoen/schaal en ga, het liefst op blote voeten in de buitenschoen staan. Vervolgens schuif je met je voeten naar voren totdat je tenen de schoen net aanraken. Kijk nu je hoeveel ruimte je nog over hebt bij je hiel. Is dit meer dan 2,2 cm pas dan ook eens een maatje kleiner. Wanneer je bij het aantrekken van de skischoen de zijkanten al raakt, kijk dan naar een bredere leest.
  • Te stijf
    Veel verkopers raden hun klanten een te stijve schoen aan. In de regel skiet een beginner op een flexibele schoen en een wedstrijdskiër op een zeer stijve schoen. De skischoen moet de beweging ondersteunen en niet beperken. Stijfheid wordt weergegeven in een cijfer; de flex. Echter is dit ook per skischoenmerk verschillend, wat het een complex verhaal maakt. Je enkels moeten kunnen buigen en de schoen mag dan “piepen en kraken”.
  • Verkeerd type skischoen
    Iedere skischoen heeft zijn specialiteit en voorkeur voor terrein. Een freestyleschoen staat misschien wel erg leuk qua kleur onder je hippe skipak, maar functioneert het beste in het funpark. Een raceschoen staat enorm professioneel, maar kan erg onprettig zijn als je de hele dag rustig onderweg bent met de hele familie.